lördag 2 oktober 2010

2004 Sergio Gomba Barolo Boschetti

Rotade lite i beställningssortimentet och hittade en Barolo för förhållandevis billig peng, 216:-. Vinet kommer från en liten producent, Sergio Gomba, à 11 hektar strax utanför byn Barolo. Druvorna till vinet är plockade på 350-400 meters höjd i sydsydvästläge, eller 'Sori della sera' på italienska och kvällssol rakt översatt.
2004 Sergio Gomba Barolo Boschetti får lufta några timmar i flaska innan upphällning. Första intrycken doftmässigt är mycket frukt, russin, parfym och alkohol (14%) men även men även en släng av mognad i något jag närmast kan beskriva som läder. Smaken är till en början direkt jämförbar med dofterna där mycket russin kommer fram. Alkoholen och syrorna är rätt aggressiva till en början men lättar allt eftersom. Tanninerna känns fortfarande lite unga och grova.

Vi drack vinet över två kvällar och det fanns inga bekymmer med att korka igen flaskan och dricka upp resterna dagen efter. Doften och smaken var i princip den samma även andra kvällen. Alkoholen hade gjort en liten comeback men försvann lika kvickt när man hällde upp igen.

Summerat var det ett väldigt gott vin som hade två sidor, en ungdomlig och oslipad de första glasen och därefter en mer lugn och balanserad efter några timmar i öppnad flaska.

Rekommenderas. Glöm ej att karaffera!

Inga kommentarer: