måndag 27 september 2010

2001 Produttori del Barbaresco Rio Sordo Riserva

Ytterligare ett av dessa många fyndviner från Philipson Wine står på bordet. Fynd måste man ändå klassa det som när det lyckas leverera så pass mycket nu efter 9 år men ändå har så långt kvar innan det är färdiglagrat och då för det i sammanhanget låga priset ~180 kr. Samma vin fast 05orna dök upp på Systemet för 340 kr...
Hur som haver är vinet ljust genomskinligt med tydlig mogen brun färg. Munkänslan ger till en början en frisk kraftfull syra med tanniner som riktigt torkar ut gomen. Rikligt med frukt både till doft och smak tar udden av syrorna och gör vinet (Efter en stunds luftning) väldigt tillgängligt och drickvänligt. Det ger till en början direkt vid karaffering ett ungt och oborstat intryck. Kan tilläggas att vinet gjorde sig rättvist först efter ca 2 timmar i uppkorkat tillstånd. Den sista sippen i det sista glaset var det klart godaste vilket bäddar för en bra/lång framtid i källaren.

Passade ypperligt till en vitlöksspäckad lammstek med tillhörande sallad innehållande portvinsmarinerad trattkantarell, västerbottenost, haricot verts, sparris och lingondressing.

Slänger in receptet på lingondressingen:

1 dl lingon
3 msk olivolja
1 msk vatten
1-2 msk portvin (Vi använde Allesverloren Fine Old Vintage)
2 msk timjan
Salt och vitpeppar

Rör om och strö över salladen.

Inga kommentarer: