måndag 5 april 2010

2007 Tua Rita Perlato del Bosco Toscana IGT

Då var det dags att pröva det andra vinet från Tua Rita som jag köpte för några månader sen. Provningen av introduktionsvinet kan ni läsa om här. Det här är snäppet högre upp på skalan och kan väl kallas Tua Ritas karaktärsvin. Ett vin som ska visa upp kvaliteten för den bredare mängden vinälskare och inte bara de med tjock plånbok. Att visa upp vilken karaktär som finns i deras dyrare och mer prestigefyllda viner men till ett överkomligt pris. Nu var det dock inte gratis att beställa den här flaskan, men jämfört med deras dyraste vin kostar den här flaskan en spottstyver.


2007 Tua Rita Perlato del Bosco är mörkt röd i glaset med en lätt blå nyans. Direkt när korken avlägsnas är det nypon för hela slanten som väller ur flaskan. Nyponen ligger som en slöja, tät och tjock men ändå så len och inbjudande. Först när man karafferar vinet försvinner nyponen till bakgrunden och ersätts av något helt annat. Nu kommer örterna, ekfaten, svarta vinbär och köttsafter. Ett tag trodde jag nästan att jag sniffade på lammsteken som låg i ugnen och inte vinet, men fullt så köttigt var det inte.I munnen är det lent, nästan lite oljigt och trögflytande i gomen. Syrorna öser på som aldrig förr, tanninerna är kraftfulla och strama. Jag känner redan här att det är alldeles för tidigt att dricka den här flaskan, här finns det många år kvar i ryggläge att vänta ut. Köttsafterna sitter i även i smaken, det är en massa frukt, mogna körsbär, omogna äpplen, körsbärskärnor och en lång kartig eftersmak som aldrig tar slut.

Vilken kraft de har tryckt in i det här vinet. Här har man satsat fullt ut för att verkligen fånga de olika karaktärerna i deras viner. Ibland kanske man hade önskat att de sansat sig lite och inte kört all-in. Men det är ett bra vin, helt klart. Vi njöt av det här hemma fullt ut och när man får kommentaren - "Mmm, köp det här igen" - Då vet man att det uppskattades och att det var bra. Riktigt bra. Här finns potentialen de kommande 5-6 åren. Köp och glöm är mitt råd (91).

2007 Tua Rita Perlato del Bosco Toscana IGT
91p
319:-

Länken går till Systembolaget.

Inga kommentarer: