fredag 26 februari 2010

2008 Tua Rita Rosso dei Notri Toscana IGT

Rosso dei Notri är introduktionsvinet till Tua Ritas övriga repertoar. Den första årgången lanserades 2004 och möttes av relativt svala recensioner. Det är första gången vi provar detta idag så jag låter historiken falla i glömska.
Bland övriga viner som Tua Rita får fram finns bland annat flerfaldigt belönade vinet Redigaffi som sedan 1992 givits högsta poäng 8 gånger i Gambero Rosso samt att Robert Parker gav årgång 2000 100 poäng.

"Boasting great intensity, glorious ripeness, formidable purity, and a finish that lasts nearly a minute, this is the stuff of dreams! The Wine Advocate, Robert Parker.

Kvaliteten finns alltså både i vinerna, vingården och vinmakarna. Jag förväntar mig inga 100 poäng av kvällens vin men förhoppningsvis kan det komma en bit på väg.


2008 Tua Rita Rosso dei Notri är blårött med en ljust rosa kant. En lättsam syltighet som drar åt björnbärshållet öppnar intrycken. Aromatiskt med toner av blommighet och lite parfym. I munnen är det återigen lite syltigt med mörka körsbär, björnbär, cassis och en viss kryddighet. Avslutningen är relativt kort och frisk. Tanninerna är inte speciellt strängt närvarande vilket ger en drickvänlig och mjuk framtoning som gör att vinet gör sig bra för att dricka separerat från mat. Det passade dock utmärkt till oxfilé m. hasselbackspotatis och kantarellsås.

Allt som allt är det ett bra introduktionsvin till ett förhållandevis högt pris, 169:-. Prisvärt kan jag inte säga att det är, dock en trevlig bekantskap.

BS: 75171
88p

2 kommentarer:

Vintresserad sa...

Kul! Jag provade detta på italienska vindagen och gillade det, så beställde en flaska. Vi får se om det positiva intrycket står sig på hemmaplan med _lite_ mer fokus. MVH - Vintresserad

Hobbyvinarn sa...

Du kommer inte bli besviken den här gången heller tror jag. Det är svårt att hitta något direkt negativt med vinet samtidigt som det inte når upp till den eftersökta wow-känslan. Berätta gärna dina intryck efter din lite mer fokuserade genomgång ;-)