tisdag 16 februari 2010

2007 Bouchard Père & Fils La Vignée Bourgogne


En budget-Bourgogne står på menyn idag. Alltid gillat det här vinet då det är enkelt och att man alltid vet vad man får.

2007 Bouchard Père & Fils La Vignée Bourgogne är som sig bör ljust rött i glaset. Näsan fångar upp lite kryddighet, jordgubbar och någon slags bärmix som är svår att precisera. Det är relativt syrligt och visar upp en ganska grinig sida med en sur eftersmak. Syrorna är inte riktigt i balans. Den lite sura känslan kan till viss del bero på lingon och blåbär som dyker upp när man smakar.

Jag får känslan av att samma sak gäller för den här flaskan som för exempelvis Brolio. Ett annat billigare och vanligt förekommande vin på matborden runt om i Sverige. Producenten säljer in sig med kvalitet och drickvänlighet och gör sig ett namn. När konsumenterna är fångade och konsumtionen är på topp skär man istället ner på kvaliteten och levererar en sämre batch. Köparna finns där p.g.a tradition men kvaliteten är inte densamma då producenten riktar in sig på nya marknader. Systembolaget och sin sida går efter antalet sålda buteljer och bortser från det faktum att kvaliteten i vinet inte är densamma. Så länge det säljer bra är det ingen som ifrågasätter. Nåväl, nog med konspirationsteorier - Men visst är det inte helt osannolikt - Snarare troligt?

Inga kommentarer: