lördag 19 december 2009

2009 Maison Coquard Beaujolais Villages Nouveau

Ska vi kalla det årets PR-vin, 2009 Beaujolais Villages Nouveau. Varje år tävlar ett antal vingårdar om att vara först med att producera vin av årets druvor. Vinet får börja säljas från och med den tredje torsdagen i november.

Det är med tveksamhet jag plockar ner en flaska i min korg på väg mot kassan. Men varför inte, det kan vara kul att prova ett av det mest haussade, PR-mässigt haussade vin ska tilläggas, och bilda sin egna uppfattning. Rent allmänt är det ett vanligt missförstånd att tro att detta snabbjästa vin utan fatlagring är det enda detta distrikt i Bourgogne producerar. De senaste åren har dock de övriga Beaujolais-vinerna fått en välförtjänt uppsving och därmed tagit udden av haussen för Beaujolais Noveau.


2009 Beaujolais Villages Nouveau (75:-)
Måste villigt erkänna att den första känslan när jag korkar upp flaskan är: "Vad tusan har jag köpt?" och den känslan håller i sig hela vägen till sista droppen är uppdrucken. Vinet visar upp en väldigt kraftig skumbananskänsla både i smak och doft och den är så pass dominant att den inte riktigt släpper genom något annat. Kan jämföras med att sitta och sippa på en sjysst flaska vin och samtidigt äta skumbananer. Inget man gör i första taget med andra ord...Men bakom skumbananerna döljer sig en viss friskhet och gnutta strävhet på tungan och vinet ger lite hintar om blåbär och hallon.

Men nej, det är alldeles för svårt att sätta ord på detta vin. Det är förvånande och en rejäl gåta att detta vin kan passera Systemmonopolets kvalitetskontroll...Möjligtvis en kul grej att prova en gång, men inte mer än så (73).

Inga kommentarer: