I början av 1700-talet brann en vingård ner i Swartland-distriktet i Sydafrika. Efter uppbyggnad döptes gården till Allesverloren ("Allt är förlorat"). Första hundra år sedan gick man över till vinmakeri och tog då namnet Allesverloren Wine Estate. Gården har tillgång till 227 hektar där man riktar in sig mot röda viner. Ett av vingårdens viner är Allesverloren Fine Old Vintage. Vinet är uppbyggt på Tinta Barocca (20%), Souzao (20%) och Pontac (20%). Resterande delar är jämnt fördelade på Touriga Nacional, Tinta Roriz, Malvasia Rey och Tinta Francesca och tillsammans trycker de upp alkoholhalten till 18%. Druvorna är plockade från sju olika lägen som ligger mellan 270 och 340 meter över havet.
2006 Allesverloren Fine Old Vintage (135:-) är i glaset mörkt rött med en rosa kant. Solmogna russin dominerar doftintrycket men där bakom finns en hint av mynta, fat och katrinplommon. Till en början är det rätt spritigt, och det ska tilläggas att denna flaska har varit öppnad i fyra månader, men att den spritiga känslan alltid har infunnit sig. Spriten tacklas dock av efter en stund i glaset och fram kommer de mer angenäma tonerna. I munnen är det sött och lent med en lite kryddig avslutning. Russin och katrinplommon står för fiolerna men även körsbär och svarta vinbär kan hittas bakom det kompakta russinlagret. Under dessa fyra månader har russinsmaken blivit allt mer påtaglig medan de andra intrycken allt mer har fallit i glömska. Det är alltså ingen fara på taket med att ha flaskan öppen under en längre tid om man tycker att russin är en angenäm smak. Om man däremot har lite svårt för solmogna russin blandat med en rätt tuff sötma kanske man ska avstå helt eller i alla fall dricka upp flaskan de första 2-3 veckorna.
Sammanfattningsvis är det ett bra "Port" som helt klart duger om man inte hittar det man söker efter inom Portugals gränser eller om man vill ha sjysst introvin för att lära sig dricka den här typen av viner. Det är billigt och prisvärt om man ser till vad en flaska Port annars kostar och levererar egentligen det man kan förvänta sig. Smakmässigt kommer det inte upp till 05:an som levererar ett bredare spektra av både doft och smak och får därför en rätt ljummen dom (84).
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar